Behandling vid hypkondri

Vid behandling av hypokondri är KBT den mest effektiva metoden. Ofta finns det också annan grundproblematik så som ångest eller tvångssyndrom som också måste behandlas.


Kognitiv beteendeterapi är väldigt effektivt

Behandling av hypokondriKBT, kognitiv beteendeterapi, är en terapiform som fungerar bäst vid hypokondri. I behandlingen så ifrågasätts tankarna om att du är allvarligt sjuk och får dig att tänka på ett annat sätt. Om tankarna förändras så förändras också känslorna och beteendet.

Detsamma gäller tankarna om att vilja ha en garanti på hälsa. Dessa tankar ifrågasätts om det är rimligt då livet inte kan förutspås.

Hypokondri kan ofta vara en del av andra tillstånd så som tvångssyndrom, generaliserad ångestsjukdom eller depression. I dessa fall behövs det behandling för detta för att rätta till själva grundproblematiken.

Medicin för att lindra ångest och depression

Antidepressiv medicin kan minska ångest och depression som ofta finns vid hypokondri. Men eftersom du kan få biverkningar av medicin så kan medicin ibland ha en dålig effekt.

Egenvård – vad kan du göra själv?

Du måste först inse att ditt problem sitter i huvudet och inte i kroppen. Därför måste du fokusera på din ångest och hitta sätt att hantera denna ångest. Detta kan vara svårt att göra på egen hand så sök hjälp om du misstänker hypokondri.

Du kan minska ångest genom att äta, träna och sova regelbundet samt göra avslappningsövningar.