Diagnoser som liknar hypokondri

Det finns andra diagnoser som liknar hypokondri, men som inte är lika kända: Hypervigilans och somatisering. Dessutom är det vanligt att ångest och depression är grundsjukdomen.


DIAGNOS diagnosHypervigilans

Hypervigilans är ett psykiskt tillstånd som liknar hypokondri men inte i samma omfattning. Vid hypervigilans så lyssnar du hela tiden på kroppen och har en ovanlig stor uppmärksamhet till allt som händer i den.

Är det något som hugger till, känner du dig yr eller om du har du haft huvudvärk ofta så drar du genast förhastade och större slutsatser av det hela.

Detta skiljer sig till hypokondri då du redan tror att du är sjuk vid hypokondri och istället letar symptom på kroppen för att bekräfta detta.

Somatisering

Ett annat liknande tillstånd är somatisering vilket innebär att du har stora livsproblem som blir förkroppsligade.

Livsproblemen kan vara att du är besviken över din livssituation eller att du upplever negativ stress och får fysiska symptom på detta.

Ångest och depression

Om du lider av ångest och depression så har du ofta mer fokus på att få lindring för symptomen än att vara orolig och rädd för bakomliggande sjukdomar vid symptomen.

Däremot går ångest, depression och hypokondri ofta hand i hand och det kan vara svårt att avgöra vad som är grundsjukdomen och vad som är komplikationen.