Ångest

Ångest är en vanlig orokänsla som alla drabbas av. En del kan dock drabbas av den mer än andra och intensivare än andra. Ångest kan också te sig i många former så som fobier och tvångshandlingar.


ångest

Ångest kan ge både fysiska och psykiska symptom.

Symptom på ångest

Ångest kan se olika ut för olika personer och kan både ge psykiska och fysiska symptom.

Men generellt är det en känsla av att något hemskt kommer att hända. Du kan få klump i magen, koncentrationssvårigheter och känna dig orolig.

Fysiska symptom vid ångest kan vara stickningar, darrningar, spänningar, hjärtklappning, annorlunda andning, svettningar, yrsel och svaghet i musklerna.

Därför får du ångest

Ångest är ett helt normalt tillstånd som alla drabbas av. Denna känsla finns för att vi ska kunna överleva när vi hamnar inför ett hot.

Däremot är det många som drabbas av ångest trots att man inte ”behöver ångesten”. Detta beror på att du är väldigt lyhörd för påverkan utifrån och därmed även påverkas av mindre ”hot”.

Det är även vanligt att reagera med ångest vid känslomässig stress. Man kan säga att du har drabbats av rätt reaktion men i fel situation.

Ångesten finns i många psykiska tillstånd

Eftersom ångest är obehagligt så gör många människor så att de undviker det som ger ångest.

Detta är dock ett felaktigt sätt att hantera ångest och gör istället bara att laddningen blir större. Exempelvis kan ångest leda till fobier av olika slag så som social fobi och torgskräck. Ett annat ansikte av ångesten är tvångstankar.

Panikångest är en attack av hög ångest

Panikångest kan komma plötsligt och utan synbar anledning. Därför kan det kännas väldigt skrämmande.

Vid panikångest får du en känsla av att du ska dö eller att du håller på att bli tokig. Du kan även få kroppsliga symptom som känns väldigt obehagliga så som tryck över bröstet, kvävningskänslor och smärtor i bröstet.

Men en panikångestattack är inte farligt och det kommer att gå över av sig själv – även om det inte känns så. På Panikångest.se kan du läsa om hur du lindrar en ångestattack i stunden.

Behandling av ångest

För att behandla ångest kan du gå i terapi för att få bukt med dina tankar som kan framkalla ångest och hur du ska lära dig hantera ångesten. I dessa fall fungerar KBT väldigt bra.

Ångest kan även behandlas med medicin. Antidepressiv medicin kan lindra ångest över tid. Det finns också behovsmedicin som du kan ta när känner själva ångesten och den inte går över.

Självhjälp vid ångest

Du kan själv göra mycket för att minska din ångest. Först och främst är det viktigt att veta att ångest inte är någonting farligt utan en helt normal reaktion. Detta är viktigt att veta då du i en panikattack kan känna motsatsen.

Genom att sova, äta och motionera regelbundet kan du minska din ångest. Dessutom har avslappningsövningar och mindfulness visat positiva resultat.

För att förändra dina tankar och på så sätt minska din ångest är det viktigt att du konkret skriver ner vad du känner och varför du gör detta. Läs mer om hur på Självhjälp.se.